Képzések

Tartalom listázó

Utolsó frissítés: 2024 január 11.

Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés

Keszthely

Gyöngyös

felsőoktatási szakképzés

MIND

Képzés munkarendje:

nappali

levelező

Képzési idő:

4 félév

Önköltség díja nappali munkarenden:

250000 Ft/félév

Önköltség díja levelező munkarenden:

250000 Ft/félév

Virtuális képzési központ:

MATE AGRI-FOOD


1.   A felsőoktatási szakképzés megnevezése: gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés (Medicinal Plants and Herbs)

2.   A felsőoktatási szakképzés oklevélben szereplő megjelölése

-    szakképzettség: felsőfokú gyógynövény technológus

-    szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Medicinal Plant Technologist

3.   Képzési terület: agrár

4.   A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):

      3623 Gyógynövény-felvásárló

      5111 Gyógynövénykereskedő

      6111 Szántóföldinövény-termesztő

      6112 Bionövény-termesztő

      6113 Zöldségtermesztő

      6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő

      6116 Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó

      6119 Egyéb növénytermesztési foglalkozású

      9331 Gyógynövénygyűjtő

5.   A képzési idő félévekben: 4 félév

6.   A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit

-    A képzés orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék).

-    Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra, amely az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább öthetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat hat hét (ebből összefüggő három hét), legalább 240 óra.

-    A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.

7.   A felsőoktatási szakképzés célja

A képzés célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit megvalósítani, azt fejleszteni, a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani, az egyes munkafolyamatokat megtervezni és azokat irányítani, az ökológiai adottságoknak megfelelően a termesztéstechnológia elemeit (biológiai, agrotechnikai) összehangolni és adaptálni. Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel. Képes a kis- és középüzemekben korszerű irányítói és vezetői tevékenységre.

7.1.  Az elsajátítandó szakmai kompetenciák

7.1.1.  A felsőfokú gyógynövény technológus

a)  tudása

  - Rendelkezik a gyógy- és fűszernövény szakterülethez kapcsolódó általános és szakspecifikus elméleti és gyakorlati ismeretekkel.

  - Ismeri a gyógy- és fűszernövény szakterület alapvető fogalmait, tényeit és összefüggéseit a legfőbb gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.

  - Ismeri a termelési folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait.

  - Ismeri a termékek feldolgozásával, forgalmazásával kapcsolatos előírásokat.

  - Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit.

  - Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, gyógyszerkönyvi, élelmezés- és munkaegészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.

  - Ismeri anyanyelven a szakterület szakmai szókincsét, és legalább egy idegen nyelven, minimum alapszintű nyelvismerettel rendelkezik.

  - Ismeri a munkájához szükséges hardvereket, szoftvereket és informatikai eszközöket.

  - Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken.

b)  képességei

  - Képes a gyógy- és fűszernövények konvencionális és ökológiai szemléletű termesztéstechnológiájának (gyűjtésének) megvalósítására, szakszerű ápolási munkáinak végzésére.

  - Képes biztonságos és minőségi termékek előállítására, forgalmazására, ezen feladatok irányítására.

  - Képes felmérni a feladatokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket.

  - Képes önálló gazdálkodásra, irányítási feladatok ellátására, a vállalkozással kapcsolatos felelős döntések meghozatalára.

  - Szakmai információkat gyűjt, tart nyilván és szolgáltat, szervezési, előkészítési és elemzési feladatokat végez, közreműködik a szakmai rendezvények, bemutatók és tanácskozások előkészítésében, szervezésében.

  - Munkájában képes az egyének és a társadalom egészségét javító-támogató, környezetbarát megoldások előnyben részesítésére.

c)  attitűdje

  - Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt.

  - Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit.

  - Törekszik az újdonságok, a szakterülethez kapcsolódó folyamatok megismerésére, megértésére, alkalmazására.

  - Részt vesz a szakmai, vezetői fejlődését szolgáló kamarai, hatósági rendezvényeken, továbbképzéseken, tréningeken.

  - Betartja a szakirányú etikai elvárásokat és a szakirányú viselkedéskultúra elveit; a jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és környezetében zajló szakmai tevékenységet.

d)  autonómiája és felelőssége

  - Ellenőrzi a tevékenységéhez szükséges dokumentáció meglétét, kamarai és hatósági engedély érvényességét.

  - Biztosítja a termelési folyamatok feltételeit.

  - Maga is elvégzi az egyes munkafolyamatokat.

  - Irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését.

  - Hibalehetőségeket tár fel és hárít el.

  - Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat.

  - Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg.

8.  A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditarányai

-    valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit;

-    a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit;

-    a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit.

9.  A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei

A gyakorlati képzés a felsőoktatási szakképzésre vonatkozó rendelkezések szerint a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél szerezhető meg.

Bővebb tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Gyöngyös, nappali és levelező: Lakatos Márk mesteroktató lakatos.mark@uni-mate.hu, 06 70 772-2222

Keszthely, nappali, levelező: Ihász Zoltán Zsoltné ügyintéző ihasz.zoltan.zsoltne@uni-mate.hu, 06 83 545-003