Képzés - Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet
Képzések
Tartalom listázó
Utolsó frissítés: 2024 január 11.
Gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés
Keszthely
Gyöngyös
felsőoktatási szakképzés
MIND
Képzés munkarendje:
nappali
levelező
Képzési idő:
4 félév
Önköltség díja nappali munkarenden:
250000 Ft/félév
Önköltség díja levelező munkarenden:
250000 Ft/félév
Virtuális képzési központ:
MATE AGRI-FOOD
1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése: gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés (Medicinal Plants and Herbs)
2. A felsőoktatási szakképzés oklevélben szereplő megjelölése
- szakképzettség: felsőfokú gyógynövény technológus
- szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Medicinal Plant Technologist
3. Képzési terület: agrár
4. A felsőoktatási szakképzettséggel legjellemzőbben betölthető FEOR szerinti munkakör(ök):
3623 Gyógynövény-felvásárló
5111 Gyógynövénykereskedő
6111 Szántóföldinövény-termesztő
6112 Bionövény-termesztő
6113 Zöldségtermesztő
6114 Szőlő-, gyümölcstermesztő
6116 Gyógynövény- és fűszernövénytermesztő és -feldolgozó
6119 Egyéb növénytermesztési foglalkozású
9331 Gyógynövénygyűjtő
5. A képzési idő félévekben: 4 félév
6. A felsőoktatási szakképzettség megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
- A képzés orientációja: gyakorlatorientált (60-70 százalék).
- Az összefüggő szakmai gyakorlat időtartama teljes idejű képzésben: egy félév, legalább 560 óra, amely az agrártermelés sajátosságai miatt megosztható, de legalább öthetes összefüggő szakmai gyakorlatot kell külső szakmai gyakorlóhelyen teljesíteni. Részidős képzésben a szakmai gyakorlat hat hét (ebből összefüggő három hét), legalább 240 óra.
- A képzési terület szerinti továbbtanulás esetén beszámítandó kreditek száma: legalább 30 kredit.
7. A felsőoktatási szakképzés célja
A képzés célja olyan szakképzettség elérésének biztosítása, amelynek birtokosa képes a gyógy- és fűszernövények Magyarországon termeszthető fajainak termesztéstechnológiáit megvalósítani, azt fejleszteni, a vadon termő gyógynövények fenntartható gyűjtését megvalósítani, az egyes munkafolyamatokat megtervezni és azokat irányítani, az ökológiai adottságoknak megfelelően a termesztéstechnológia elemeit (biológiai, agrotechnikai) összehangolni és adaptálni. Jártas a feldolgozás módjaiban, a minőségi követelmények előírásaiban és a forgalmazás rendjében. Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit, rendelkezik az ehhez szükséges gyógynövény- és drogismerettel. Képes a kis- és középüzemekben korszerű irányítói és vezetői tevékenységre.
7.1. Az elsajátítandó szakmai kompetenciák
7.1.1. A felsőfokú gyógynövény technológus
a) tudása
- Rendelkezik a gyógy- és fűszernövény szakterülethez kapcsolódó általános és szakspecifikus elméleti és gyakorlati ismeretekkel.
- Ismeri a gyógy- és fűszernövény szakterület alapvető fogalmait, tényeit és összefüggéseit a legfőbb gazdasági szereplőkre, funkciókra és folyamatokra vonatkozóan.
- Ismeri a termelési folyamatok tervezésének és irányítástechnikájának alapjait.
- Ismeri a termékek feldolgozásával, forgalmazásával kapcsolatos előírásokat.
- Ismeri a gyógy- és fűszernövények felhasználásának lehetőségeit, formáit.
- Folyamatosan figyelemmel kíséri az élelmiszer-ipari, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszer-biztonsági, gyógyszerkönyvi, élelmezés- és munkaegészségügyi, munkavédelmi előírásokat, valamint betartja és betartatja azokat.
- Ismeri anyanyelven a szakterület szakmai szókincsét, és legalább egy idegen nyelven, minimum alapszintű nyelvismerettel rendelkezik.
- Ismeri a munkájához szükséges hardvereket, szoftvereket és informatikai eszközöket.
- Ismereteit folyamatosan bővíti a kamarai és egyéb szakmai továbbképzéseken.
b) képességei
- Képes a gyógy- és fűszernövények konvencionális és ökológiai szemléletű termesztéstechnológiájának (gyűjtésének) megvalósítására, szakszerű ápolási munkáinak végzésére.
- Képes biztonságos és minőségi termékek előállítására, forgalmazására, ezen feladatok irányítására.
- Képes felmérni a feladatokhoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket.
- Képes önálló gazdálkodásra, irányítási feladatok ellátására, a vállalkozással kapcsolatos felelős döntések meghozatalára.
- Szakmai információkat gyűjt, tart nyilván és szolgáltat, szervezési, előkészítési és elemzési feladatokat végez, közreműködik a szakmai rendezvények, bemutatók és tanácskozások előkészítésében, szervezésében.
- Munkájában képes az egyének és a társadalom egészségét javító-támogató, környezetbarát megoldások előnyben részesítésére.
c) attitűdje
- Elkötelezett a minőségi szakmai munkavégzés iránt.
- Elfogadja szakmája társadalmi szerepét, értékeit.
- Törekszik az újdonságok, a szakterülethez kapcsolódó folyamatok megismerésére, megértésére, alkalmazására.
- Részt vesz a szakmai, vezetői fejlődését szolgáló kamarai, hatósági rendezvényeken, továbbképzéseken, tréningeken.
- Betartja a szakirányú etikai elvárásokat és a szakirányú viselkedéskultúra elveit; a jobbítás szándékával kritikusan, de együttműködési szándékkal szemléli saját munkáját és környezetében zajló szakmai tevékenységet.
d) autonómiája és felelőssége
- Ellenőrzi a tevékenységéhez szükséges dokumentáció meglétét, kamarai és hatósági engedély érvényességét.
- Biztosítja a termelési folyamatok feltételeit.
- Maga is elvégzi az egyes munkafolyamatokat.
- Irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését.
- Hibalehetőségeket tár fel és hárít el.
- Figyelemmel kíséri a szakterülettel kapcsolatos jogszabályi, technikai és adminisztrációs változásokat.
- Operatív döntéseit a szakterület jogi, etikai szabályainak figyelembevételével hozza meg.
8. A felsőoktatási szakképzés moduljai és azok kreditarányai
- valamennyi felsőoktatási szakképzés közös kompetencia modulja: 12 kredit;
- a képzési terület szerinti közös modul: 21 kredit;
- a szakképzési modul: 87 kredit, amelyből az összefüggő szakmai gyakorlat: 30 kredit.
9. A felsőoktatási szakképzés összefüggő szakmai gyakorlatának követelményei
A gyakorlati képzés a felsőoktatási szakképzésre vonatkozó rendelkezések szerint a felsőoktatási intézményben, illetve annak gyakorlati képzést biztosító szervezeti egységében (tangazdaság, tanműhely, laboratórium), valamint a felsőoktatási intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben, továbbá egyesületnél, alapítványnál és egyéb gazdálkodó szervezetnél szerezhető meg.
Bővebb tájékoztatás az alábbi elérhetőségeken kérhető:
Gyöngyös, nappali és levelező: Lakatos Márk mesteroktató lakatos.mark@uni-mate.hu, 06 70 772-2222
Keszthely, nappali, levelező: Ihász Zoltán Zsoltné ügyintéző ihasz.zoltan.zsoltne@uni-mate.hu, 06 83 545-003