Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2023 július 24.

Bagon jártak hallgatóink

Feladatok és gyakorlatok - a települési funkcióellátás tükrében

2023. május 19-én Bag nagyközségben jártak hallgatóink  szakmai foglalkozáson, ismertető kiránduláson.

A területi kutatásokkal, vidékfejlesztéssel foglalkozó oktatásban, tudományos életben, műhelymunkákban az elméleti szegmensek mellett mindig hangsúlyos a gyakorlati példák megismerése.
2023. május 19-én (pénteken) került sor a „Feladatok és gyakorlatok a települési funkcióellátás tükrében” címet viselő szakmai foglalkozásra, ismertető kirándulásra Bag nagyközségben.


​​​​​​​

A program a MATE Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet Tudományos Diákkör, valamint a MATE Vidékfejlesztési Szakkollégium szervezésével jött létre. Az esemény a MATE – Faluszeminárium tantárgy keretében, együttműködéssel megvalósuló gyakorlati oktatás és szakmai, kihelyezett foglalkozás részét képezte. A foglalkozás helyi vezetője Palya Zoltán, Bag nagyközség polgármestere volt.
A szakmai esemény során a faluszemináriumi csapat és az érdeklődők megismerkedhettek az önkormányzatok települési funkcióellátásával és feladataival.


 

Kapcsolódva a tantárgy szakmai kereteihez, mélyebb betekintést kaphattak a nagyközségekre és falvakra vonatkozó folyamatokkal. Többek között szó esett még az agglomerációt érintő gazdasági és közlekedési kihívásokról, a pénzügyi és pályázati keretekről, illetve a helyi társadalmak közösségfejlesztő kérdéseiről is.


​​​​​​​

A csoport meglátogathatta a település ismertető és sajátos részeit is, mint pl. a nagyközség központi helyszínei, intézmények, kulturális és történelmi pontok, zöld zónák, fejlesztési és ipari terület, szegregált zóna stb. Az interaktív találkozó lehetőséget teremtett a szakmai érdeklődés elmélyítésére, közvetlen párbeszédre, valamint a jövőbeli kapcsolatépítésre is.  Kifejezetten tanulságos volt a csapat számára a tárgyalt témák többfókuszú megvilágítása, az előnyök és hátrányos összevetése, a település fejlődési pályájának aktuális és gyakorlatias kérdései. Összességében elmondható, hogy Bag nagyközség igyekszik kiegyenlített formában megvalósítani a saját feladatait és eszközölni a fejlesztéseket, de a településekre nehezedő belső és külső kihívások mindig formálják az elérhető alternatívákat.

Szervező
MATE Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet Tudományos Diákkör   
MATE Vidékfejlesztési Szakkollégium  

„Az esemény a MATE – Faluszeminárium tantárgy keretében, együttműködéssel megvalósuló gyakorlati oktatás és szakmai, kihelyezett foglalkozás részét képezi.”

„A rendezvény az NTP-HHTDK-22- 0046 "Tehetséggondozás a vidékfejlesztés és a fenntartható gazdaság területén" című pályázat támogatásával valósul meg.”

Fotók: Gubacsi Franciska, Dr. Ritter Krisztián