Turizmus-vendéglátás

Oktatás FOSZ Turizmus-vendéglátás

Utolsó frissítés: 2024 január 09.


A szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:

  • végzettségi szint: a MKKR szerint 5 szint
  • szakképzettség az elvégzett szakirány alapján:
    • felsőfokú közgazdász-asszisztens turizmus szakirányon
    • felsőfokú közgazdász-asszisztens vendéglátó szakirányon
  • a szakképzettség angol nyelvű megjelölése:
    • Economist Assistant in Tourism and Catering Specialized in Tourism
    • Economist Assistant in Tourism and Catering Specialized in Catering

Képzési idő:4 félév

A képzés helyszínei:

  • Budapest (Budai Campus)
  • Gödöllő (Szent István Campus)
  • Gyöngyös (Károly Róbert Campus)
  • Keszthely (Georgikon Campus)

Választható specializációk:

Minden képzési helyen, ahol a jelentkezők létszáma a minimum szintet eléri

  • Turizmus szakirány
  • Vendéglátó szakirány

Választható munkarend:

  • nappali

Választható finanszírozási forma:

  • magyar állami ösztöndíjas
  • önköltséges

Mit fogsz tanulni?

A Turizmus-vendéglátás szak nem véletlenül az egyik legnépszerűbb szak hazánk felsőoktatási intézményeiben. Változatos, komplex, élményekkel, kihívásokkal és lehetőségekkel teli szakmát választ, aki erre az alapképzés szakra jelentkezik.

Képzésünket jó szívvel ajánljuk figyelmedbe, ha szeretnéd elsajátítani a turizmus szakma hazai és nemzetközi elméletét és gyakorlatát.  A számos részterület (így a közgazdaságtudományok, társadalomtudományok, alkalmazott módszertani ismeretek és természetesen a szakirányú tudás) megismerése mellett hangsúlyt fektetünk a rendszerben való gondolkodás képességének megtanítására, a gyakorlatban is hasznosítható, naprakész szakmai ismeretek átadására.

Kis létszámú évfolyamaink nemcsak családias légkört, szorosabb oktató – hallgató kapcsolatot tesznek lehetővé, de azt is, hogy hallgatóinkkal képességeik és igényeik szerint foglalkozzunk egyetemi éveik alatt.

Mit csinálhatsz ezzel a végzettséggel?

Végzett hallgatóink többsége a turizmus és vendéglátás területén helyezkedik el, de nyelvtudásuk, kommunikációs- és problémamegoldó képességük, továbbá általános számítástechnikai és közgazdaságtani ismereteiknek köszönhetően más szakterületek (köztük kereskedelmi-, pénzügyi- és egyéb vállalkozások) is szívesen foglalkoztatnak majd.

Ha tanulmányaidat tovább szeretnéd folytatni, Turizmus-vendéglátás alapképzési (BSc) szakunkon ezt a FOSZK képzésben megszerzett kreditjeid (max.90 kredit) beszámításával megteheted.

Jellemző munkakörök:

  • szálláshelyek munkatársa front office (recepció, porta), értékesítés és marketing, house keeping, vendéglátás és egyéb területeken
  • konferencia és rendezvényszervező
  • utazásszervező és utazási irodák munkatársa
  • vendéglátó egység munkatársa
  • kulturális- és sportlétesítmények, valamint más szabadidős vállalkozások rendezvényszervező-, vagy értékesítő munkatársa
  • természetvédelmi igazgatóságok, nemzeti parkok turisztikai programszervezője
  • desztinációmenedzsment (TDM) szervezet munkatársa stb.
  • légitársaságok és más közlekedési társaságok munkatársa

A képzéssel kapcsolatos információkról, az érettségi vizsgatárgyakról, tanulmányi pontokról, intézményi pontokról, az oklevél alapján történő pontszámításról, a speciális feltételekről, valamint a beiratkozással és tanulmányok megkezdésével kapcsolatos információkról a 2024/25 tanév őszi kezdéséhez a MATE honlap MATE ECONOMY felületen olvashat!

Szakvezető adatai: Dr. Molnár Csilla egyetemi docens (Szent István Campus)

e-mail: molnar.csilla@uni-mate.hu

A szakról további tájékoztatás kérhető:

Dávid-Szász Mária ügyintéző, Károly Róbert Campus, +36 37 518 347