Hírek

Tartalom megjelenítő

Létrehozva: 2023 július 24.

Terepbotanikai séta Domonyvölgyben

Természeti értékleltár napjainkban Dr. Nagy János Györggyel

2023. május 25-én (pénteken) került sor a „Természeti értékleltár napjainkban” címet viselő terepbotanikai sétára Domonyvölgyben. A program a MATE Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet Tudományos Diákkör, valamint a MATE Vidékfejlesztési Szakkollégium szervezésével jött létre. Az esemény a MATE – Faluszeminárium tantárgy keretében, együttműködéssel megvalósuló gyakorlati oktatás és szakmai, kihelyezett foglalkozás részét képezte.



Újszászy Kálmán útmutatójának megfelelően a faluszemináriumi terepbejárásban a lakott társadalmi, gazdasági tér mellett vizsgálták a falusi vidék természeti környezetét is. A Gödöllői dombság vidéki karakterének táji adottságaival, természeti értékeivel Domony külterületén ismerkedtek meg.


 


A faluszemináriumi csapat, mintegy tucatnyi fiatal, 2023. május 25-én valósította meg a programot.  Megvizsgálták a táj hasznosításának különböző lehetőségeit (vízgazdálkodás, turizmus, jószágtartás) és a természeti értékeit is. Domonyvölgy, ahol vizsgálódtak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területéhez tartozik.

​​​​​​​

Számos védett fajt- és gyógynövényt ismertek meg: piros kígyósziszt (Echium russicum), sömörös kosbort (Orchis pustulata), homoki árvalányhajat (Stipa borystenica), nagy ezerjófüvet (Dictannus albus) közönséges kakukkfüvet (Thymus glabrescens), mezei zsályát (Salvia pratensis). Beszéltek az özönnövények, például a fehér akác (Robinia pseudoacacia), szíriai selyemkóró (Asclepias syriaca), kanadai aranyvessző (Solidago canadensis) stb. élőhelyeket veszélyeztető terjedéséről is. Kísérőjük Dr. Nagy János György volt, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet vezető kutatója, a MATE BTDI témavezetője.  

Szervező

MATE Vidékfejlesztés és Fenntartható Gazdaság Intézet Tudományos Diákkör   
MATE Vidékfejlesztési Szakkollégium  


„Az esemény a MATE – Faluszeminárium tantárgy keretében, együttműködéssel megvalósuló gyakorlati oktatás és szakmai, kihelyezett foglalkozás részét képezi.”

„A rendezvény az NTP-HHTDK-22- 0046 "Tehetséggondozás a vidékfejlesztés és a fenntartható gazdaság területén" című pályázat támogatásával valósul meg.”